Wederhoor

Posted by on Apr 20, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

In 2012 vergaat de wereld volgens de Mayakalender. Ik ben bang dat het aantal gelovers, ook op de Haagse Hogeschool, niet nul is. Onze moderne wetenschap is oneindig veel beter in het voorspellen van de realiteit dan de, in een aantal opzichten, prachtige Mayabeschaving. Aangezien het vergaan van de wereld op geen enkele manier wordt gesteund door de wetenschap is het min of meer serieus nemen van dit broodje aap verhaal daarom behoorlijk dubieus. Welbeschouwd is het net zo stupide als het ernstig beschouwen van acupunctuur of homeopathie.

Dat is echter geen beletsel voor de media om er op te springen. Nieuwswaarde wordt niet bepaald door het waarheidsgehalte, nee, het gaat erom of het “pakkend” is. De meeste journalisten en redacteuren zullen heus wel snappen dat het onzin is, “maar een beetje folklore is toch ook niet erg?” Je hoort het ze zeggen.

Krokodillen

Maar voor een bepaalde bevolkingsgroep betwijfel ik of het geheel onschadelijk is: kinderen. In mijn jeugd beweerden de Jehova’s getuigen, een fundamentalistische sekte volgens Wikipedia, dat de wereld in 1975 zou vergaan. Ondanks mijn nuchtere opvoeding was ik er toch niet geheel gerust op. Kinderen zijn ongelooflijk beïnvloedbaar. Je kunt ze wijsmaken dat Sinterklaas bestaat of dat ze eeuwig zullen branden in de hel als ze niet netjes hun gebedje opzeggen.

Dat is ook niet zo vreemd. Ze zijn door natuurlijke selectie geprogrammeerd om alles te geloven wat oudere mensen zeggen. Immers, een kritische houding is mooi, maar als je daadwerkelijk gaat uitproberen of krokodillen echt niet lief zijn, is het snel met je gebeurd. Omdat kinderen zo gevoelig zijn voor misleiding is het ongelooflijk belangrijk dat ze de juiste informatie krijgen, of dat ze bij controversiële onderwerpen meerdere kanten van het verhaal horen. Dat geldt voor onze studenten al, maar voor kinderen is het nog belangrijker.

Onderbouwde mening

Geïnformeerd burgerschap is de basis van onze democratische samenleving. Het is daarom naar mijn idee de plicht van de journalistiek om, ook als het om dit soort idiote opvul berichtgeving gaat, af en toe de andere kant te laten horen, zodat kinderen een begin kunnen maken met het ontwikkelen van een eigen onderbouwde mening.