Water en ondernemen

Posted by on Jul 7, 2017 in Blog Herre Faber | No Comments

‘Ja we willen graag een glaasje water’.

Het terras van restaurant ’t Vaantje in het prachtige Reeuwijkse plassengebied vormde het decor voor deze oliedomme, asociale, irritante, egoïstische, vervelende, vrekkige, onfatsoenlijke, aanstellerige, lompe, onaangepaste en onbeschaafde bestelling.

Een stel met kind verpestte hiermee deels een tot dan toe heerlijke dag. Meestal is het vele decibellen producerende kind de oorzaak van de ergernis, maar dit was een heel lief kind. In tegenstelling tot zijn ouders. Ze bedoelden natuurlijk: ‘Ja, we willen graag een grátis glaasje water’.

Zeiken

De serveerster, die natuurlijk niet over het beleid gaat, deelde op vriendelijke wijze mee dat dat helaas niet ging. Daarop volgde een tien minuten durend twistgesprek. Op zich kan ik mij nog een beetje voorstellen dat je het probeert. Nee heb je, ja kan je krijgen. Maar als het dan nee blijkt te zijn, houd dan verdomme je smoel en doe net alsof je een beetje beschaafd bent. Dit stel heeft waarschijnlijk het foutieve idee dat water uit de kraan (bijna) gratis is. Dus waarom zo moeilijk doen op hun vraag? Omdat het helemaal niet gratis is voor die ondernemer! De prijs die je voor een consumptie betaalt, wordt voornamelijk bepaald door de huur van het pand, het salaris van het personeel en eigenaar, de afschrijving op het interieur en apparatuur, BTW, belasting en, oh ja, ook nog de kostprijs. Dus… een glaasje water is prima, maar dat kost dan wel 1 euro 50, en niet zeiken. Oh nee, pardon, dat mag natuurlijk wel. Het toilet en het onderhouden daarvan is natuurlijk één van die kostenposten voor de ondernemer die ik nog was vergeten. Maar als je netjes betaalt voor wat je bestelt, mag je daar natuurlijk gebruik van maken.

Petje af

Er zijn genoeg ondernemers die meer verdienen dan ik. Aan de andere kant, als ik in een restaurant zit, maak ik wel eens wat korte berekeningetjes in mijn hoofd en dan denk ik vaak: ‘waar doen ze het in godsnaam van ?’ Het moet je als ondernemer niet ontbreken aan durf, vertrouwen in jezelf en een scherpe blik voor efficiëntie. Ik zou er wakker van liggen, maar petje af voor degenen die het lukt!