Vet weg?

Posted by on Dec 6, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

Met name vrouwen zijn zeer bezorgd over hun buik en billen. Deze moeten simpelweg strak zijn, geen discussie mogelijk. Eigenlijk betekent ‘strak’ twee dingen: gespierd en weinig vet. Dat eerste is goed te doen. Met een buikspieroefening train je inderdaad redelijk geïsoleerd je buikspieren. Maar train je daarmee ook speciaal het vet weg dat op je buikje zit? Het antwoord is een ondubbelzinnig NEE!

In de wandelgangen, op het internet, binnen sportscholen en bij verjaardagsfeestjes hoor je dat het wél of een beetje kan, maar de nitwits die dat schrijven of zeggen, weten niet hoe het menselijk lichaam is gebouwd. Een vetcel op de buik krijgt bezoek van een bloedvat, een piepklein slagadertje. In de buurt van de vetcel heet dat slagadertje een “capillair”. Leuk woord om indruk mee te maken op een feestje.

Zonder tussenstop

Als je hard traint, geeft die vetcel vet af aan dat capillair. Wat denken nu de nitwits? Zo zij iets denken, menen zij dat het capillair regelrecht doorloopt naar de dichtstbijzijnde buikspiercel om daar het vet weer af te geven en te verbranden. Het gewenste strakke buikje lijkt een feit!

In werkelijkheid verandert het capillair na het bezoek aan de buikvetcel in een piepklein adertje. Dit adertje fuseert met een ander adertje tot een dikker adertje. Deze mondt weer uit in een nog dikkere ader enzovoorts. Functioneel loopt het bloed van de vetcel regelrecht door naar het hart, níet naar een buikspiercel. Zo heb je ook adertjes afkomstig van een bovenbeenvetcel die regelrecht naar het hart lopen. En adertjes van onderarmvetcellen lopen eveneens direct naar het hart zonder tussenstop.

Hersenen

In het hart komen alle vetmoleculen, afkomstig van alle plekken in het lichaam, in een kolkende stroom samen. Het hart pompt vervolgens het bloed met dit vetmengsel via de slagaders naar alle spieren. De buikspieren die we aan het trainen waren, nemen het vet op. Maar dat vet kan dus óveral van afkomstig zijn en hoeft helemaal geen buikvet te zijn. Vet weg trainen kan wel, maar niet plaatselijk.

Nu zijn de buikspieren hele gemiddelde spiertjes qua grootte. Hun energieverbruik, en daarmee hun vetverbruik, is daarom ook heel gemiddeld. Het is veel slimmer om grote vetverslindende spieren te activeren. Dus wil je vet kwijt, noodgedwongen over je hele lijf? Doe iets met je been- en armspieren: roeien bijvoorbeeld. En denk tussendoor heel hard na over deze blog, want je hersenen verbruiken ook flink wat energie.