Uitgerekt

Posted by on Dec 20, 2011 in Blog Herre Faber | No Comments

Even voorstellen. Ik ben Herre Faber, frequent reaguurder op de Link pagina. En nu mag ik ook nog mijn mening ventileren via dit blog. Veel beter kan het leven toch niet worden?

Mijn vakgebied en passie is de werking van spieren, botten en gewrichten. Daarover is veel wetenschappelijke kennis beschikbaar. Tegelijkertijd bereikt weinig tot niets hiervan de sportpraktijk en dat kun je wel zien als je rondloopt door de sportfaciliteiten van de Haagse Hogeschool. Sport op zich is natuurlijk al een zinloze bezigheid, maar als je het dan toch doet, doe het dan ook goed. Te pas en te onpas wordt er namelijk gerekt en gestrekt. U kent ze wel: hardlopers die muren omver proberen te duwen en zichzelf in de meest onmogelijke houdingen manoeuvreren, ondertussen kreunend en steunend dat het zo heerlijk ontspannend is. Herkent u zichzelf hierin? Well, I’ve got news for you! Houd er onmiddellijk mee op als u verstandig bent.

Flutdingen

Verschillende grootscheepse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat rekken geen enkel effect heeft op blessureleed. Niets, nada, noppes! De opzet van deze onderzoeken is verrassend simpel doch doeltreffend. Laat duizend willekeurig gekozen sporters gedurende een paar maanden tot een jaar wél rekken en nog eens duizend niet. Tel de blessures in beide groepen en wat blijkt: geen verschil. Kom dus niet aan met de stelling dat niet is bewezen dat rekken zinloos is, want dat is het dus wel.

Maar het ergste is nog wel de miskenning van de slimheid van het menselijk lichaam. Want, wat is het idee achter het programma van de rek-en-stretchmaffia? Als je spieren traint, worden die sterker en dat is prachtig, maar helaas hebben ze ook een onhebbelijkheid: die flutdingen verkorten… zomaar… en voor u het weet heeft u ‘natuurlijk’ een blessure. Helaas voor de rekkelijken, als je er precies naar kijkt, blijken spieren hun lengte altijd aan te passen aan het bewegingstraject waarin ze het meest worden gebruikt. Train je een spier in een verlengde positie, dan groeit hij lang, omgekeerd groeit hij juist kort. Op deze manier wordt altijd optimaal kracht geleverd in de posities waarin dat ook wordt gevraagd. Als het u werkelijk zou lukken een spier langer te maken door te rekken, zou u juist slechter presteren.

Als u tussen de middag dan toch een uurtje over hebt en zinloos wilt sporten in de overigens prachtige sporthal van de Haagse Hogeschool, doe het dan goed. Ga gewoon sporten en rek alleen als dat lekker is: na het ontwaken en voor het opstaan.