Reply To All

Posted by on Jun 27, 2013 in Blog Herre Faber | No Comments

Ik heb gemerkt dat ik mij in een uiterst prettige omstandigheid bevind. De opleiding Bewegingstechnologie lijkt een gelukzalig eiland binnen de woelige ICT-golven die door de Haagse Hogeschool razen. Ik kan een redelijke vergelijking maken, want ik ben naast mijn eigen opleiding ook enkele jaren verbonden geweest aan een andere academie en een lectoraat.

Ik werd toen overspoeld door e-mails. Anderhalve dag niet aanwezig? Hopla, honderd mailtjes in mijn inbox. Voor ieder wissewasje werd een e-mail verstuurd. Maar de allerergste waren de reply to al mailtjes. Kreeg ik een bericht van collega S.: ‘Volgende week vrijdag is er een leuk symposium in Maastricht over flavanolen’. Een flavanol is een obscuur voedingsbestanddeel waar ik hoogstwaarschijnlijk niet in geïnteresseerd ben.

Hysterische onderstrepingen

Vervolgens werd ik getrakteerd op berichten van collega T. die niet kon en dat heel jammer vond, collega O. die wel ging en zijn geluk hierover met de hele wereld wilde delen en collega M. van wie ik vanaf toen wist dat ze op vrijdag niet werkt. Ik begrijp wel dat er ergere dingen in de wereld zijn, maar dat neemt niet weg dat ik soms dingen zou willen doen met zulke collega’s die niet binnen de grenzen van de Nederlandse wet vallen.

Een ander fenomeen is het zogenaamde ‘digitale schreeuwen’. Iedereen vindt natuurlijk zijn eigen bericht het allerbelangrijkste dat vooral goed gelezen moet worden door de collega’s. Daar wordt op gehamerd door vetgedrukte, extravagante en idioot grote lettertypes. Maar ook vele hoofdletters op plaatsen waar deze taaltechnisch niet horen en hysterische onderstrepingen behoren tot het repertoire. Wellicht zou men deze moeite kunnen steken in het een tweede of derde keer doorlezen van het eigen bericht om zo de spel- en stijlfouten eruit te halen. Dan ben ik vervolgens beter in staat om zélf te bepalen wat ik belangrijk vind in het desbetreffende bericht.

Liefdesverklaring

Mijn schoonmoeder merkte laatst op dat mijn blogs altijd ‘tegen’ waren. Daarom wil ik nu mijn directe collega’s van Bewegingstechnologie juist eens in het zonnetje zetten, een soort reply to all colleagues! Lieve collega’s, jullie houden je altijd netjes aan de (ongeschreven) gedragsregels voor fatsoenlijk e-mail verkeer. Jullie dragen hiermee bij aan een goede en efficiënte communicatie binnen ons team. Ik houd van jullie!