Profilering

Posted by on Jan 24, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

Profilering

We moeten profileren van de regering. De commissie Veerman denkt dat specialisatie van hogescholen leidt tot beter onderwijs. Bij ziekenhuizen is dat ook aan de gang. Vroeger deden alle ziekenhuizen heupen én knieën, tegenwoordig opereert het ene ziekenhuis slechts heupen en het andere hospitaal alleen nog maar knieën. Misschien heeft Veerman wel gelijk en wordt het onderwijs beter van profilering. Ik durf het niet te voorspellen.

Wat ik wel met iets meer zekerheid durf te voorspellen is dat die profilering niet op gang gaat komen. Dat heeft te maken met ons rechtse kabinet. Een linkse overheid heeft het makkelijk. Die deinst er niet voor terug om te dicteren welke hogeschool wat gaat doen. Stel dat zowel Leiden als Rotterdam een opleiding Fysiotherapie en Verpleegkunde hebben. Dan dicteert een linkse minister gewoon dat Fysiotherapie in Rotterdam en Verpleegkunde in Leiden worden opgeheven. Het gevolg is dat Rotterdam zich vanzelf profileert met Verpleegkunde en Leiden met Fysiotherapie. Maar Rutte en consorten gruwen natuurlijk van een dergelijke inmenging door de overheid. De oplossing van rechts luidt dus… we laten het aan de instituten zelf over.

Verraders

En dan gebeurt er iets interessants. Inherent aan profilering is het schrappen van de dingen waar je je níét op profileert. Maar dat wil natuurlijk geen enkele hogeschool, ook niet de Haagse. Een voorbeeld. De Haagse Hogeschool is te goeder trouw en offert in de geest van Veerman de opleiding Industrieel Product Ontwerpen op, in de veronderstelling dat Rotterdam Accountancy opheft. Maar stel nou dat Rotterdam een lange neus trekt en Industrieel Product Ontwerpen en Accountancy beide handhaaft. Dan is de Haagse Hogeschool mooi het haasje: een opleiding kwijt, maar geen extra studenten voor Accountancy. Zonder dictaat van de minister creëer je een systeem dat gevoelig is voor “verraders”, Rotterdam in dit hypothetische voorbeeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het profileringsplan van de Haagse Hogeschool geen letter staat over het opheffen van opleidingen of andersoortige diensten. Sterker nog, men is zelfs van plan een nieuwe opleiding te starten.

Vermoedelijk wordt door de rechtse implementatie het plan van Veerman zo de nek om gedraaid. Hopelijk heb ik ongelijk.