Pasprothese wint Link (HHS) scriptieprijs

Posted by on Apr 26, 2012 in Nieuws, Opleiding | No Comments

Met een high-five feliciteerden bewegingstechnologen Patrick Dekker en Kas Peters elkaar woensdagochtend bij het
horen van hun naam. Hun scriptie, over een prothese die je op proef krijgt aangemeten, kwam als winnaar naar voren van de Link scriptieprijs.

Link reikt jaarlijks een prijs van 1.500 euro uit voor de beste nieuwswaardige afstudeerscriptie. ‘Je kunt je scriptie schrijven voor de punten, en dan is het dat. Maar je kunt je scriptie ook openbaar maken via de hbo Kennisbank en dan krijgt ie wellicht een follow up,’ benadrukte hoofdredacteur René Rector van Link. ‘Dan wordt ie maatschappelijk relevant.’

Nieuwswaarde

De negen scripties (voor een overzicht: zie Link 18) stelden de jury voor een moeilijke taak. De onderwerpen liepen zeer uiteen en daar waar de een weer zeer sterk was als onderzoek, scoorde de ander weer beter op nieuwswaarde. De jury kwam uiteindelijk tot het oordeel dat Ahlam Amrani (bestuurskunde) de derde prijs van 250 euro verdiende. Stefan Lugtigheid (IPO) tekende voor de tweede plek (500 euro). Het duo bewegingstechnologen won de hoofdprijs: een geldbedrag van 1.500 euro en een door IPO-studenten vervaardigde bokaal. 

Dekker en Peters ontwikkelden een pasprothese waardoor mensen die een arm missen eerst met een goedkoop te vervaardigen model kunnen beslissen of ze eigenlijk wel een dure prothese willen laten maken. Juryvoorzitter Van der Gaag: ‘Winnend was het concrete maatschappelijke probleem, de oplossing die je hebt aangedragen en de haalbaarheid. Daardoor heeft deze scriptie ook absoluut nieuwswaarde.’ Het duo moest het geldbedrag wel delen. ‘Geeft niks. Het is fantastisch! En voor 750 euro doe ik het ook,’ aldus een blije Kas Peters na afloop.