Overbevolking

Posted by on Sep 12, 2013 in Blog Herre Faber | No Comments

‘Wat wil je hebben als beloning?’ vroeg de koning aan de patente jongeman die de prinses uit de klauwen van de enge draak had gered. ‘Je mag kiezen wat je wilt’.

De jongeman dacht even na en kwam met het volgende voorstel. Neem een schaakbord, dat heeft 64 velden. Op het eerste veld leggen we een rijstkorrel. Op het tweede veld komen twee rijstkorrels en op het derde veld vier rijstkorrels. Steeds een verdubbeling dus. ‘Maar ik ben niet zo inhalig, dus ik hoef alleen de rijstkorrels op het vierenzestigste veld’. De koning ontstak in woede, want de jongeman vergeleek de waarde van zijn dochter met een paar luizige rijstkorrels! Ondanks zijn woede stemde hij in met het voorstel.

Best veel

Had de koning maar een wiskundige in dienst gehad. Steeds een verdubbeling lijkt wel mee te vallen, maar algauw worden de aantallen afschrikwekkend groot. De reeks 1,2,4,8,16… eindigt op het laatste veld van het schaakbord bij 263. Afgerond is dat vierhonderd miljard ton rijst. Was de prinses toch meer waard dan hij dacht. Dit illustreert het principe van exponentiele groei. De wereldbevolking lijdt er ook aan. Het hangt van de tijd en plaats af, maar een verdubbeling van de wereldbevolking per generatie is niet zo’n slechte schatting. Overigens heeft tien procent groei per generatie ook een exponentieel karakter. Wordt deze groei ooit gestopt? Jazeker, hongersnood en grootschalige oorlogen om grondstoffen zijn, ondanks technologische vooruitgang in voedselproductie en mijnbouwtechniek, op de niet al te lange termijn onvermijdelijk. Gelukkig laten de voorspellingen een afname van de groei zien, maar of dat op tijd is?      

Lol

Het is toch enigszins ironisch dat de menselijke intelligentie in eerste instantie leidt tot enorme voorspoed en groei, maar uiteindelijk tot chaos en ineenstorting. In een recent artikel in Link wordt duidelijk dat lectoren Walenkamp en Voorhoeve de toename van welvaart een belangrijker probleem vinden dan de overbevolking. Kennelijk durven ze het echte kernprobleem niet onder ogen te zien. Maar je hebt zelfs politici die roepen dat er méér kinderen geboren moeten worden. Zij hebben in hun jeugd niet opgelet bij wiskunde, maar het lijkt waarschijnlijker dat ze te dom waren om het te begrijpen. Henny Huisman zong vroeger ‘met z’n allen’, maar zo leuk is het niet met z’n allen. Met wat minder mensen kun je toch ook lol hebben? Beste studenten, jullie hebben nog de keuze. Lever een bijdrage aan de toekomst door géén kinderen te nemen.