Onverdoofd

Posted by on Dec 20, 2011 in Blog Herre Faber | No Comments

Het heeft me enige moeite gekost, maar het verlossende antwoord van de officiële afdeling die erover gaat, luidt: ‘Ja, De Haagse Hogeschool verkoopt in haar kantine vlees van onverdoofd geslachte dieren.’

Zelf eet ik geen varkensvlees. Zeker religieus, zult u denken. Nou nee, ik zit in het spectrum tussen atheïst en antitheïst. In mijn jeugd heeft een vriend een aantal keer zeer onsmakelijke dingen gezegd over varkensvlees (nee, hij was ook niet religieus). Dat, samengevoegd met een levendige fantasie van mijn kant heeft gemaakt dat ik het niet meer eet. Sterker nog: ik walg ervan. Erop terugkijkend zie ik het als een puur emotionele belachelijke irrationele reactie van mijzelf. Maar wat ik ook probeer, ik kan het niet veranderen. Dat is verder ook niet erg, want niets of niemand heeft daar last van behalve ikzelf.

Rotschop

Anders is het met onverdoofd slachten. Ook dit is belachelijk en irrationeel. Het is zelfs nog erger, want niemand proeft het verschil tussen verdoofd en onverdoofd. Het smaakverschil tussen kip en varken bestaat tenminste nog echt. Maar van onverdoofd slachten kun je niet zeggen dat er geen ongewenste gevolgen zijn. Het staat vast, zelfs wetenschappelijk, dat er onnodig extra leed wordt toegebracht aan de desbetreffende dieren. Religieuze groeperingen hoeven dat kennelijk alleen maar te verantwoorden door te zeggen dat ze iets geloven, dat ze het een soort van feestelijk vinden en het altijd al hebben gedaan. Wat zijn dat in godsnaam voor argumenten? Wie komt er nou ooit weg met dat soort verhalen behalve georganiseerde religie?

Leverancier

We hadden in Nederland de kans om een stap voorwaarts te zetten richting beschaving, maar de PvdA en de VVD hebben deze kans verspeeld, precies in een maand waarin weigerambtenaren wel een rotschop krijgen. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar.

En De Haagse Hogeschool? Die volgt braaf de wet en de wet zegt dat het mag. Maar beste leden van het CvB, u kunt zelf ook een principiële keuze maken, waardoor het dierenleed in Nederland wordt verminderd. De wet staat dat ook toe! Het is gewoon een kwestie van de juiste leverancier kiezen. Mijn stem gaat de volgende keer in ieder geval naar de Partij voor de Dieren.