Met de student

Posted by on Sep 13, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

‘Ik benader studenten gelijkwaardig, met respect en niet autoritair.’ ‘creëer een prikkelrijke leeromgeving en ben betrokken bij mijn studenten.’ ‘Docenten moeten niet over hun vak tégen studenten, maar over de ervaringen van studenten mét hen praten.’ U hoort het ze zeggen, de Olive Award genomineerden en bevlogen lectoren. Haagse Herre zegt: ‘Kap nàh, doet mèn effe tien tèltjes.’

Er waait een onfrisse wind in onderwijsland die dicteert dat studenten en docenten gelijk zijn, op dezelfde voet staan en dat studenten heus wel zelf kunnen bepalen wat ze leren. En dat is lariekoek (‘apekool’ zou een dierbare vriend en collega zeggen). Voor de duidelijkheid: studenten en docenten zijn niet gelijk.

Asymmetrisch

Gelijkwaardig als mens? Ja. Gelijk qua kennis en ervaring? Nee!. Het is onmogelijk om niet tégen de student te praten bij het overbrengen daarvan. Het is nu eenmaal een ongelijke situatie. En volgens mij hebben studenten die iets willen weten of leren ook totaal geen behoefte om mét mij te praten. Ze komen heel vaak langs met vragen en gaan dolblij weer weg als ik ze precies heb uitgelegd hoe spier zus werkt of waarom computerprogramma zo crasht. Maar dat gaat onvermijdelijk asymmetrisch: ik vertel, zij luisteren. Ik probeer natuurlijk wel na te gaan of ze het echt snappen, maar ook dat is een asymmetrisch proces.

Dikke stroop

Stel dat je echt de ervaringen van studenten als uitgangspunt zou nemen en dat het je dan werkelijk lukt om over te brengen wat je van plan was. Dan moet je naar mijn idee ernstig gaan twijfelen over het niveau van je vak. Het kan natuurlijk wel, in principe, maar deze manier van lesgeven is intrinsiek zo traag als dikke stroop. Als het je toch lukt om op deze manier alles in je les te krijgen, dan had je kennelijk niet zoveel te vertellen…

Mét de student spreken? Jazeker: op de gang, na een asymmetrisch gesprek of op een beachfeestje. De Olive Award zal ik vast niet winnen met deze opvattingen. Maar de inhoud van mijn vak is mij te veel waard om zomaar te grabbel te gooien. Ik doe niet mee met modieuze strominkjes. En u?