Leefstijlverandering

Posted by on Mrt 14, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

Twee jaar heb ik in de kenniskring van het lectoraat Leefstijlverandering bij Jongeren gezeten, ook wel het dikke-kinderen-lectoraat van Rob Oudkerk genoemd. De bestaansreden van dit soort initiatieven is zonder uitzondering: gezondheid. Een tamelijk recent nieuwsitem illustreert dit mooi. Verzekeraars stimuleren afvallen, maar weigeren vervolgens een operatie te betalen om overtollige huidplooien te verwijderen. De reden: ‘Omdat mensen meer om hun gezondheid dan om hun uiterlijk zouden moeten geven.’

Na het lectoraat heb ik het geniale boek       De parende geest van evolutionair psycholoog Geoffrey Miller gelezen. Planten en dieren evolueren uiteraard dankzij good old natuurlijke selectie. Maar Darwin zag (als enige in zijn tijd)  in dat niet alleen de natuur selecteert, maar ook de organismen zelf. Als ze tenminste aan seks en dus aan partnerkeuze doen. De pauwenstaart is een mooi voorbeeld van deze ‘seksuele selectie’. Vrouwtjes kiezen consequent mannetjes met de meest indrukwekkende staarten, omdat… ja, omdat ze deze indrukwekkend vinden. Dit leidt uiteindelijk tot de welbekende potsierlijke verzameling van prachtig gekleurde veren bij mannetjespauwen.   

Platvloerse ijdeltuiterij

Het belangrijkste punt van Miller is dat ons brein het menselijk equivalent van de pauwenstaart is. Wij kiezen elkaar onder andere uit op slimheid! Maar dat is niet het enige criterium. Ook lichamelijke eigenschappen zijn, net als bij pauwen, belangrijk om uitgekozen te worden en vervolgens seks te hebben. Het feit dat mensen hun uiterlijk ongelooflijk belangrijk vinden, is dus niet een soort platvloerse ijdeltuiterij die we maar het beste negeren. Nee, deze ijdelheid is erin gestampt door het meest fundamentele proces van het leven dat we kennen: evolutie. Een mooi uiterlijk bepaalt mede of je dna wordt doorgegeven naar de volgende generatie.

Een beroep doen op mensen om hun gewicht in de hand te houden vanwege hun gezondheid is gedoemd te mislukken. Gezondheid is wel het laatste waar ze aan denken, partnerkeuze en seks des te meer. Dus, werkers in de leefstijl business, bij deze een tip: wil je leefstijlverandering? Neem seks (op een subtiele manier) als uitgangspunt van je campagne of project. Maak duidelijk en draag uit dat je stoer bent en hoog op de maatschappelijke ladder staat met een strak lichaam. Hierdoor heb je meer kans om door het andere (of eventueel hetzelfde) geslacht te worden uitgekozen. Misschien niet politiek correct, maar wel de waarheid.