Jom Kipoer

Posted by on Mei 17, 2013 in Blog Herre Faber | No Comments

Prinses Beatrix geeft op 14 september een afscheidsfeestje. De Nederlandse joodse gemeenschap heeft hierop geërgerd gereageerd, omdat ze dan zelf ook een feestje hebben: Jom Kipoer. Ze hebben overigens een vreemde opvatting over wat feestelijk is. Men dwingt elkaar dan namelijk om allerlei dingen níet te doen die het leven aangenaam maken zoals seks, eten en op de bank hangen (ze móeten immers naar de synagoge).

Prima hoor, als ieder individu binnen de joodse gemeenschap hier vrijwillig voor kiest, maar het is nogal kleinzielig dat iemand anders dan haar eigen feestje niet mag vieren. ‘Hieruit blijkt dat we er niet bij horen, er wordt geen rekening met ons gehouden,’ huilen ze. Ik word voortdurend geplaagd door mensen die geen rekening met mij houden. Wil ik op vakantie, moet ik werken van mijn baas. Wil ik een patatje met mayonaise, moet ik daarvoor betálen. Wil ik 160 rijden, mag dat niet van oom agent. Maar daardoor ontstaat bij mij echt niet het idee dat ik er niet bij hoor.

Mijn opa was op 31 december jarig en woonde redelijk ver weg. Ik kon dus kiezen: naar zijn feestje of naar één van de talloze andere oud- en nieuw feestjes. Tja, dan maak je een keuze en daar lul je verder niet over. Het positieve is overigens: ik had een keuze. Nu niet meer, want opa is helaas dood. Kan de joodse gemeenschap dat niet bedenken? Nu hebben ze tenminste een keuze: óf naar Beatrix óf Jom Kipoer vieren. Wat is nou eigenlijk het probleem? Wordt de joodse gemeenschap op enige manier gehinderd doordat Beatrix ook een feestje viert? En wordt de héle joodse gemeenschap uitgenodigd? Ik denk eerlijk gezegd dat Beatrix het wel een beetje besloten houdt. Dus hoogstens enkele individuele uitgenodigde joden hebben daadwerkelijk een praktisch probleem. Misschien is het een idee als die hele gemeenschap zich er eens lekker niet mee bemoeit en de genodigden gewoon voor zichzelf uitmaken wat ze gaan doen op 14 september.

Het feestcomité heeft laten weten ‘geen kant op te kunnen’. Dat klinkt wat mij betreft veel te excuserig. Passender zou zijn: ‘bemoei je met je eigen zaken’.