Is er meer?

Posted by on Okt 10, 2013 in Blog Herre Faber | No Comments

Heeft u ze ook gezien? De posters die overal in het gebouw rondslingeren van StudentAlpha. Dit is een christelijke studentenvereniging. Op die posters staat een kennelijk prangende vraag: ‘Is er meer?’ Er zijn drie antwoorden mogelijk volgens die poster, namelijk: ‘ja’, ‘nee’ en ‘waarschijnlijk’. Er ontbreekt echter minimaal één keuze. Deze luidt: ‘Dit is een onzinnige vraag’. Die zijn ze even vergeten. Meer dan wat? Meer dan wij met onze zintuigen kunnen waarnemen? Meer dan wij met wetenschappelijke instrumenten kunnen waarnemen? Binnen ons universum? Buiten ons universum?

Studenten moeten af en toe zelf een vraag verzinnen voor een onderzoek. De student die met een dergelijke vraag bij mij komt, krijgt direct een onvoldoende: doe het maar opnieuw en denk eerst eens een beetje na. Het blijkt niet mee te vallen om een goede vraag te formuleren. Een zinvolle vraag is in principe beantwoordbaar. Bijvoorbeeld: als een bodybuilder dikke spieren kweekt, krijgt hij dan meer spiervezels of blijft het aantal spiervezels gelijk en worden ze alleen maar dikker? Of is het een combinatie van die twee? Kijk, daar kun je een duidelijk antwoord op formuleren. Dat wil nog niet zeggen dat het ook makkelijk te onderzoeken is, maar principieel kan het.

Geamputeerd been

De volgende vraag (ook van StudentAlpha) is onbeantwoordbaar: ‘Bestaat God?’ Alweer zo’n onzinnige vraag. Welke god?  In de loop van de geschiedenis zijn er tienduizenden goden verzonnen. Wat zou een redelijk teken zijn voor zijn bestaan? Wees duidelijk! Een wel beantwoordbare en zinnige religieus getinte vraag zou zijn: ‘Helpt bidden om een geamputeerd been weer te laten aangroeien?’ Moet je wel even precies omschrijven welk versje je dan gaat opdreunen en hoe vaak, maar vervolgens is het een kwestie van observeren. Ik denk trouwens dat ik een redelijke voorspelling kan doen in dit geval…

‘Is er meer’ is een verbastering van ‘Er is meer tussen hemel en aarde’, een stelling die meestal geponeerd wordt als de absolute waarheid. Maar dit is weer een onvolledig citaat uit Hamlet: ‘There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy.’ Ik ben geen Shakespeare-kenner, maar dat hoeft ook niet om te zien hoe dit citaat door StudentAlpha uit zijn verband is gerukt. Misschien kunnen ze beter een huiswerkclubje beginnen.