Internationalisering

Posted by on Mrt 14, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

Visie en waan zijn soms moeilijk te onderscheiden. Was de reis naar de maan in 1969 een groots avontuur met van tevoren nooit gedroomde spin-off of was het een megalomaan geldverslindend project alleen maar om de Russen af te troeven? Ongeveer dezelfde vraag bekruipt mij bij de plannen voor internationalisering op de Haagse Hogeschool.

Voor degenen die het nog niet zo duidelijk voor ogen hebben, in de nabije toekomst moet iedere student op onze school iets substantieels doen in of met het buitenland. Een mogelijkheid is het doen van een stage of minor in het buitenland voor vijftien studiepunten. Een andere mogelijkheid bestaat uit het halen van dertig studiepunten binnen Nederland, maar dan mag de voertaal niet Nederlands zijn en dat moet ook voor het grootste deel van het publiek gelden. Kortom, dit is niet zomaar een aardig initiatief voor degenen die het aanspreekt. Nee, het grijpt grof in en er is geen ontkomen aan.

Zelfbeschikking

Het argument? Den Haag is een internationaal georiënteerde stad en dus moet de Haagse Hogeschool dat ook zijn. Is het u ook al opgevallen dat alle slagers en bakkers in Den Haag hun talen zo geweldig spreken? Nee, natuurlijk niet. In de wijken waar veel diplomaten wonen zou ik als bakker zeker aan mijn Engels werken, maar in een andere wijk ben je wel gek. Die tijd kun je nuttiger besteden, bijvoorbeeld aan iets inhoudelijks als het leren bakken van een nieuw soort brood. Hetzelfde zou je van onze opleidingen kunnen zeggen. Verplichte stage in het buitenland voor European Studies? Goed idee, helemaal top. Maar waarschijnlijk had men dat daar zelf ook al bedacht. Verplichte buitenlandstage voor mijn opleiding, Bewegingstechnologie? Voor studenten die dat zelf willen prima en ruim dertig procent doet dat ook. Maar voor studenten die liever iets anders doen om zich vakinhoudelijk te bekwamen is het vanzelfsprekend ridicuul om ze lastig te vallen met dit onzalige plan. Het is een inbreuk op de zelfbeschikking van de student. Vrije keus, dat was toch zo belangrijk bij de (ook al verplichte) invoering van de minoren?

Dus, beste bestuurders van de Haagse Hogeschool. Als u nog eens een visionair idee heeft… Leg het eerst eens voor aan de inhoudsdeskundigen (de docenten) en de betrokkenen (de studenten), weeg hun argumenten en oordeel zwaar mee en maak er geen eenheidsworst van.