Hoorcollege

Posted by on Jun 5, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

‘Als jullie graag aan elkaar willen voelen, doe dat dan bij de les anatomie in vivo.’ ‘Vinden jullie het heel erg om je mond te houden, zodat ik kan beginnen met het college?’ ‘Die meneer daar op de achterste rij, kom maar op de voorste rij zitten… nee houdt u maar een tafeltje tussen u en uw buurman.’

Inderdaad, het massale hoorcollege is niet altijd de meest ideale onderwijsvorm. Maar dat is nog geen reden om het maar radicaal af te schaffen. Tijdens de onderzoeksdagen hadden we bezoek van een hoogleraar van de Radboud Universiteit. Hij gaf een onsamenhangend, maar wel grappig verhaal met hier en daar een geslaagde politiek incorrecte kwinkslag: ‘Studenten zijn meer geïnteresseerd in seks, drugs en wilde feesten dan in hun studie’. Maar hij maakte ook de opmerking dat studenten wat hem betreft pas in de master naar de universiteit hoeven te komen. De hele bachelor kon wel met behulp van zelfstudie, zonder hoorcollege, zei hij in zijn lezing (volgens mij is er geen verschil tussen ‘lezing’ en ‘hoorcollege’…). En hij is niet de enige, de laatste jaren ligt het hoorcollege flink onder vuur door zogenaamde ‘onderwijskundigen’.

Oerknal

Ik heb daar dus helemaal niets mee, al dat gekat op het hoorcollege. Ik steek er juist een heleboel van op! Ik weiger te geloven dat, als je iets nieuws wilt leren, de effectiviteit van zelfstudie of enige andere studievorm ook maar in de buurt komt van een redelijk tot goed gegeven hoorcollege. Die andere onderwijsvormen zijn op zich prima, maar dan ná het hoorcollege om de stof te herkauwen.

Hoe heeft communicatie en kennisoverdracht zich ontwikkeld bij mensen? Via gesproken taal, gebaren en gezichtsuitdrukkingen: daar zijn wij op geëvolueerd! Boekdrukkunst is een handig hulpmiddel om kennis helpen over te brengen, maar dat is ook precies wat het is: een hulpmiddel. Waarom zou er nieuws op televisie bestaan als we het net zo goed uit de krant kunnen halen? Omdat het wordt gebracht door een persoon waar we naar kunnen kijken, dat maakt het beter verteerbaar.

Een paar weken geleden heb ik bij ‘De Wereld Draait Door’ met bewondering gekeken naar het hoorcollege over de oerknal door Robbert Dijkgraaf, directeur van de Academie voor Wetenschappen. In zijn voorwoord zei hij blij te zijn een format te gebruiken dat al sinds de Middeleeuwen wordt gebruikt om kennis over te dragen. Is tenminste één iemand het alvast met mij eens.