Homoorsprong

Posted by on Apr 25, 2013 in Blog Herre Faber | No Comments

In mijn vorige blog vroeg ik mij af waar homohaat vandaan komt. Een nog interessantere vraag is: wat is de oorsprong van homofilie? Homoseksuelen planten zich evident niet voort, waarom zijn ze dan niet allang uitgestorven? Mijn buurman op De Haagse Hogeschool meent dat deze wat brute redenering het ultieme bewijs vormt dat homofilie níet vastligt in het dna. Als homofilie je dit soort hoofdbrekens bezorgt, dan is het volgende helemaal een intellectuele nachtmerrie. 

Bij een aantal bijen- en mierensoorten bestaat een groot deel van de bevolking uit steriele werkers. Deze doen alles voor de koningin, maar planten zichzelf niet voort. Ze bezitten zelfs geen seksorganen. Als deze steriele sukkels zich niet voortplanten, waarom sterven ze dan niet uit?   

Onbaatzuchtige gedrag

Het antwoord is dat evolutie veel subtieler is dan het voorgaande doet vermoeden. Laten we eens een hypothetische groep van zestig mensen nemen: dertig heteroseksuele paartjes. Zij hebben de capaciteit en middelen om per stel 2,9 kinderen groot te brengen. Maar in de harde werkelijk rondt 2,9 af naar twee, 0,9 kind ís geen kind. De volgende generatie bestaat weer uit zestig mensen (dertig maal twee nakomelingen).       
Nu doen we het gedachte-experiment opnieuw met negenentwintig heteroseksuele paartjes en een homopaar. Die twee homo’s planten zich niet voort, maar kunnen wel hun aandacht en energie verdelen over die negenentwintig andere paartjes en ze helpen zodat die 2,9 naar boven afrondt: naar drie. Dat levert voor de hele groep negenentwintig maal drie ofwel zevenentachtig nakomelingen op. Dat is een fikse toename. Homo’s helpen met dit onbaatzuchtige gedrag de groep, maar ook zichzelf. Tenminste, als ze hun hulpvaardigheid beperken tot familieleden die logischerwijze een flink aantal kopieën van hun genen meedragen.      

Onnatuurlijk

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat er kopieën van jouw genen in de volgende generatie komen en wat geeft het of dat via je broers en zussen gebeurt? Dit natuurlijke principe, ‘inclusive fitness’ genaamd, is door biologen compleet wiskundig doorgrond. Evolutiebioloog Hamilton relateert in de naar hem genoemde formule de kosten en baten voor de steriele werkers aan de genetische overeenkomst tussen werker en koningin. De koningin is genetisch gezien een exacte kopie van de werkers. Daarom vertonen werkers extreem ‘onbaatzuchtig’ gedrag.       
Mensen zijn geen exacte genetische kopieën van elkaar dus is het bij hun wat minder, maar toch substantieel aanwezig in de vorm van homofilie. Homohaters noemen homoseksualiteit onnatuurlijk en niet bijdragend aan de menselijke soort. Ze hadden er niet verder naast kunnen zitten!