Fietsband

Posted by on Jun 19, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

Ik rijd iedere dag op mijn (elektrische) fiets twaalf kilometer heen en weer naar de Haagse Hogeschool. Ondanks mijn zogenaamde anti-lekbanden (de allerduurste) stond ik toch in twee jaar twee keer stil, halverwege. Ik heb ter plekke een paar nieuwe vervloekingen verzonnen en deze luidkeels geuit. Helaas hoorde niemand het, want het is behoorlijk stil op dat fietspad door de polder.

Ik heb aan verschillende fietsenmakers gevraagd waarom er geen massieve fietsbanden bestaan. Geen houten fietsbanden natuurlijk, zoals in de oorlog, maar massieve banden van moderne lichte veerkrachtige materialen. Of een luchtband met een massieve iets dunnere ‘binnenband’, zodat je bij een lekke band op die massieve binnenband in ieder geval een beetje fatsoenlijk door kunt fietsen. Zonder uitzondering vertellen ze het kletsverhaal dat de rijeigenschappen hierdoor zouden verslechteren.

Luie achterste

Weet u, ik geloof er geen moer van. Áls de rijeigenschappen al zouden verminderen, dan weet ik zeker dat ik daar binnen een minuut aan gewend ben en de zekerheid van door kunnen rijden is voor mij veel belangrijker. Nee, ik denk dat er iets anders aan de hand is: het is een complot. Niet een complot zoals sommige geestelijk minder bedeelden zich dat voorstellen: dat de WTC torens in New York door George Bush persoonlijk zijn opgeblazen en dat die vliegtuigen er niets mee te maken hadden. Nee, het is een zogenaamd niet-geregisseerd complot. Zo’n nieuwe band vergt research, tijd, geld en moeite. Daar hebben die fabrikanten natuurlijk geen zin in. Zolang geen enkele fabrikant daaraan begint, kunnen ze collectief op hun luie achterste blijven zitten. Doe jij niks? Gelukkig, hoef ik ook niets te doen.

Fortuin

Ben jij van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen? Doe mij een lol, ontwerp de ideale fietsband en verdien er voor mijn part een fortuin mee. Je moet wel inventief zijn, ook zakelijk, want van de bestaande branche hoef je weinig medewerking te verwachten. Maar als je het slim aanpakt, wie weet…