Everybody lies

Posted by on Mrt 14, 2013 in Blog Herre Faber | No Comments

Eigenlijk houd ik alleen maar van science fiction op tv, maar er is één uitzondering: House. Voor degenen die deze serie niet kennen, het gaat over een briljante, maar in de omgang wat stroeve arts. Zijn lijfspreuk luidt: ‘everybody lies’, ‘iedereen liegt dat ‘ie barst’.

Een dergelijke grondhouding is heel verstandig voor het stellen van een juiste diagnose, aangezien patiënten inderdaad bewust of onbewust de hele boel bij elkaar liegen. Volgens mij heeft House groot gelijk. Liegen is zelfs normaal menselijk gedrag. Wellicht vindt niet iedereen het altijd gewenst, maar het is iets dat hoort bij de menselijke soort. Als je dat weet, is het handig om daar rekening mee te houden.

Voorlichten

De Nederlandse Staat betaalt zich suf aan studenten die aan een studie beginnen en vervolgens afhaken. Dit wordt financieel gedeeltelijk afgewenteld op onder andere De Haagse Hogeschool. Daarom probeert men binnen onze school te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Immers, door goed onderzoek haal je de feiten boven tafel en kun je wellicht adequate actie ondernemen. De uitkomst? Studenten kiezen de verkeerde studie! De oplossing? Beter voorlichten… wat ook weer geld kost.

Lui

Nou stel ik mijzelf voor hoe dat gaat en probeer in de huid van zo’n afhakende student te kruipen. Hem wordt in een exitgesprek of via een enquête gevraagd waarom hij stopt met de studie. Hij zou kunnen zeggen: ‘Ik ben lui, dom, ongeïnspireerd en niet bereid om mij in te spannen en iets te leren. Eigenlijk moest het van mijn ouders, maar ik was te slap om daar tegenin te gaan.’ Maar hij kan ook zeggen: ‘Ik heb de verkeerde studie gekozen.’ Met het laatste antwoord behoudt hij zijn waardigheid met het eerste niet en geen haan die ernaar kraait. Ik kan mij voorstellen, om het voorzichtig uit te drukken, dat er een grote groep is voor wie een variant van het eerste antwoord de waarheid is, maar liegt dat hij verkeerd heeft gekozen.

Kijk meer TV

Ik heb hier geen moreel oordeel over, maar ik heb wel het idee dat het bij de onderzoekers op dit gebied uit politiek correcte overwegingen niet in het hoofd opkomt dat afhakers wel eens zouden kunnen liegen. Het gevolg is dat er geld naar voorlichting gaat dat beter in onderwijs gestopt had kunnen worden. Daarom bij dezen een suggestie voor bestuurders en onderzoekers: kijk meer televisie. Kijk House!