Energiebesparing helpt niet

Posted by on Feb 20, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

Energiebesparing en alternatieve opwekking van energie zijn innig met elkaar verbonden. Ben je voor energiebesparing, dan ben je ook voor windmolens en zonnepanelen. Vind je die windmolens lelijk, dan ben je ook voor 130 km/h op de snelweg. Binnen de Haagse Hogeschool is er ook aandacht voor, bijvoorbeeld de opleiding Climate & Management en de Hydro Cruiser van de afdeling in Delft.

Lange tijd heb ik mij in het groene kamp bevonden, maar sinds kort ben ik wees. Laat er geen misverstand over bestaan. Over een tijdje zijn de fossiele brandstoffen gewoon op en degenen die dat bagatelliseren zijn over het algemeen niet de best geïnformeerde types. Maar ook in het groene kamp is het realisme soms ver te zoeken. Met name als het gaat om besparing. Je kunt toch niet serieus denken dat het isoleren van je gas verwarmde huis of een benzineauto die 1 op 25 rijdt, meer is dan een minuscuul druppeltje op een megagrote oververhitte gloeiende plaat. Stel dat we het als mensheid voor elkaar krijgen om vijftig procent minder energie te verbruiken. Dit is natuurlijk volstrekt onrealistisch, alleen al vanwege de schrikbarende bevolkingsgroei. Maar stel, dan is de olie niet binnen vijftig jaar op, maar na honderd jaar. Zoooh, dat schiet lekker op, maar niet heus.

Erfenis

Maar besparing is zinloos om nog een andere reden, denk ik. Ik hoor het graag in de reacties hieronder als mijn redenering niet klopt. Stel dat ik mijn dak isoleer. In eerste instantie kost dat een hoop energie. De isolatie moet geproduceerd en geplaatst worden en dat is energetisch niet gratis. Gelukkig bereik ik na een paar jaar een “break even point”: de besparing overstijgt de eerder gemaakte energiekosten. Dat valt ongeveer gelijk met het financiële break even point: de geldbesparing overstijgt de investering. Vanaf dat moment heb ik geld over! Wat doe ik daarmee? Uitgeven natuurlijk, aan spullen… die energie kosten om ze te maken. Als ik het niet uitgeef, erven mijn neefje en nichtje het. Geven die het uit aan energieverspillende dingen die ze lollig vinden. Zelfs als ik het bespaarde geld opneem van de bank en het verbrand helpt het nog niet. Daardoor wordt het andere geld dat in omloop is iets meer waard, heb ik begrepen van de economen. En dus kunnen de eigenaren van dat geld meer energieverslindende activiteiten ontwikkelen. Energieverspilling is inherent aan het mens-zijn. Laten we dat nou gewoon accepteren en alle “energie” richten op alternatieve energieopwekking, voordat het te laat is.