Een ongezond 2013

Posted by on Jan 17, 2013 in Blog Herre Faber | No Comments

We zijn alweer een paar weken gevorderd in 2013, dus de vraag dringt zich op of uw goede voornemens al aan de spreekwoordelijke wilgen hangen. Waarschijnlijk wel. ‘Gezonder Eten’, dat is de meest voorkomende ambitie.

Je kunt, als je de neiging hebt om aan te komen en een flinke dosis wilskracht hebt, minder eten. Heel verstandig, want met iedere extra kilo verhoog je de kans op diabetes (suikerziekte) en daarmee ook de kans dat je been later geamputeerd moet worden vanwege vaatproblemen. Daarnaast verlaag je, in onze samenleving, je lichamelijke aantrekkelijkheid en dus de kans op het vinden van een partner, wat niet goed is voor je geestelijke gezondheid.

Uitpoepen

Overgewicht is slechts en alleen een kwestie van calorieën tellen. Diëten waarbij je wordt voorgespiegeld dat je alles mag eten, kunnen niet kloppen. Ze gaan namelijk in tegen de allerbelangrijkste en onbreekbare natuurkundige wet die er bestaat: de wet van behoud van energie. In voedsel zit energie: kilocalorieën. Als je meer kilocalorieën eet dan je verbruikt, wordt van het overschot vetweefsel gemaakt. Je lichaam kan geen kilocalorieën zoek maken. Het zou mooi zijn als je het overschot gewoon kon uitpoepen, maar helaas, zo werken onze darmen niet. Een normale volwassen vrouw heeft ongeveer 2000 kilocalorieën per dag nodig. Een Big Mac bevat 500 kilocalorieën. Vier Big Macs per dag is voor haar dus geen enkel probleem. Maar… dan mag ze verder ook niets anders eten. En water drinken mag wel, maar ieder glas cola of jus d’orange leidt tot overgewicht.

Succesverhalen

Op deze manier is het eten van alleen maar Big Macs helemaal niet ongezond, want het leidt niet tot overgewicht. Een compleet ander verhaal is dat je bij dit eenzijdige dieet te weinig vitaminen en mineralen eet, maar dat is makkelijk opgelost met een paar pilletjes van de drogist.

Nu ik het daar toch over heb. Je wordt doodgegooid met dreigementen dat je ongeveer dood gaat als je geen verse groenten of fruit eet. Ok, scheurbuik bij een extreem vitamine C-tekort en rachitis (slechte botontwikkeling) door een schrijnend gebrek aan kalk en vitamine D zijn de ‘succesverhalen’ van de voedingsbranche. Maar wat dan nog, dat los je zo nodig toch ook op met een pilletje? Ik eet al dertig jaar geen fruit meer en voel me prima. Mijn goede voornemen? In 2013 ga ik door met het niet eten van fruit.