DNA

Posted by on Nov 22, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

Uiteraard is de discussie weer losgebarsten na het verheugende nieuws dat de vermoedelijke moordenaar van Marianne Vaatstra is gepakt. Moet iedereen zijn DNA afstaan en door de overheid in een databank laten bewaren? Of niet?

De tegenstanders mekkeren altijd over hun privacy. Dat vind ik ook belangrijk, maar het gaat bij mij pas spelen als er een inbreker in mijn huis komt. Dan voel ik mij pas echt in mijn privacy aangetast. Dankzij zo’n landelijke DNA-bank zal een dief zich wel twee keer bedenken voordat hij mijn privacy schendt. En doet hij dat toch, dan heb ik in ieder geval meer kans op genoegdoening achteraf dankzij een DNA-bank.

Aanwezigheid

Wat is nu helemaal het probleem? Er is een moord gepleegd op kamer 324 van het Hilton Hotel en DNA-onderzoek wijst uit dat jij er bent geweest. Dat klopt, want je was immers op zakenreis, maar hebt niets misdaan. De angst om vals beschuldigd te worden, is diepgeworteld bij iedereen en leidt tot verzet bij iedere nieuwe opsporingsmethode. Maar de methode is natuurlijk niet het probleem. DNA-onderzoek bewijst alleen maar of je op die hotelkamer bent geweest, niet of je die moord ook hebt gepleegd. Niemand heeft problemen met de getuigenis van de juffrouw bij de balie die jou identificeert. Maar technisch gezien is er geen verschil. Zowel het DNA-onderzoek als de getuigenis bewijzen slechts je aanwezigheid.

Beter te verteren

Maar DNA is véél beter dan een getuigenis. Massa’s wetenschappelijk onderzoek hebben aangetoond dat getuigen bewust of onbewust zo onbetrouwbaar zijn als de wolf van Roodkapje. We zouden juist blij moeten zijn dat er nu een methode beschikbaar is die wél betrouwbaar is. Hoeven we gelukkig minder op getuigenverklaringen te varen. Rechtszaken zouden wel varen bij feitelijke informatie en die wordt door DNA-onderzoek geleverd. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand onterecht werd veroordeeld door een DNA-test. Andersom wel, er zijn verschillende mensen achteraf vrijgesproken dankzij DNA bewijs. Als het onderzoek in Friesland eerder was uitgevoerd, had Bauke Vaatstra zijn dochter niet terug gehad, maar waren de afgelopen jaren wel iets beter te verteren geweest voor hem. Van mij mag die DNA-bank er komen.