Creationisme

Posted by on Mrt 27, 2014 in Blog Herre Faber | No Comments

Recent werd de Haagse Hogeschool verwend door Maarten van Rossem. U weet wel, die brompot met humor. Geweldig! Relativerend: ‘een oorlogje hier, een rampje daar’ en vlijmscherp op de goede momenten.

Zo wees hij op de krankzinnigheid van een substantieel deel van het Amerikaanse volk. Dit creationistische deel meent dat het Oude Testament letterlijk waar is. Zij roepen daarom in de publieke ruimte om het hardst dat de Aarde niet ouder is dan tienduizend jaar. In werkelijkheid is het 4,6 miljard jaar. Dat is een factor vierhonderdzestigduizend ernaast, geen klein foutje. Er is zelfs een zogenaamd ‘creation museum’ opgericht. Hierin worden dino’s en mensen naast elkaar getoond om te ‘bewijzen’ dat ze naast elkaar hebben geleefd. En de fossiele bewijzen dan? Die heeft God geplant om ons te foppen. Scholen en universiteiten worden zelfs geïntimideerd om geen les te geven in de evolutietheorie.

Nietsweters

Alleen in Amerika? Een tijdje geleden zat ik bij een lectoraatlezing. Het ging over ‘tijd’ en vertegenwoordigers van verschillende culturen mochten hun antiwetenschappelijke denkbeelden spuien. Een joodse mevrouw meende dat tienduizend jaar te lang was, zesduizend was beter. Volgens een hindoe nietsweter waren er honderdduizend bemenste cycli van vijftigduizend jaar geweest. Dat zou betekenen dat de mensheid ouder is dan de Aarde! Er was ook een moslim, die er vooral omheen draaide. Dat is net zo dom als die anderen. De onweerlegbare getallen zijn immers gewoon bekend. Homo sapiens is tweehonderdduizend jaar oud.  Het idiote is dat de studenten – en erger: de desbetreffende docent – geen enkele kritische opmerking maakten.

Topminor

Dat heet cultureel relativisme. We moeten iedere culturele uiting respecteren en mogen er onder het mom van ‘respect’ niets lelijks over zeggen. Kritische opmerkingen op dit vlak worden al snel als intolerant beschouwd en dus rust er een soort taboe op. Vandaar dat niemand tijdens die lezing echt iets durfde te zeggen. Natuurlijk is het belangrijk kennis te nemen van andere culturen en denkbeelden, maar consumeer die kennis dan wel kritisch. Ik kan me ook nog voorstellen dat je bij het horen van deze nonsens even uit het lood geslagen bent, maar de docent had wel een beetje voorbereid moeten zijn en anders improviserend wat kanttekeningen bij zo’n wereldbeeld kunnen plaatsen. Taboes horen niet thuis op een onderwijsinstelling. Zwijgen terwijl er onzin wordt verteld lijkt mij geen goed gereedschap om zelfstandig te denken. Van Rossem bood aan om een topuniversiteit op te richten. Van mij mag hij beginnen met die minor.