Chinees HBO?

Posted by on Mei 8, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

In een eerdere blog deelde ik zijdelings een sneer uit richting acupunctuur. Dat leverde de volgende reactie van een hogeschooldocent: ‘Ik vind het wat kort door de bocht om een eeuwenoude methode zoals acupunctuur die voor een behoorlijk aantal mensen werkt, stupide te noemen.’

Onmiddellijk moest ik denken aan het voornemen van De Haagse Hogeschool om alleen nog maar docenten aan te nemen met een master in hun achterzak. Op basis van mijn eigen ervaringen met masterloze collega’s heb ik dát juist altijd kort door de bocht gevonden. Maar een dergelijke antiwetenschappelijke houding van een hogeschooldocent nota bene doet mij ernstig twijfelen. Het kan echter nog gekker. De Haagse Hogeschool is van plan geweest om een opleiding ‘Chinese geneeskunde’ te starten. Gelukkig gaat het niet door, maar de reden grenst aan waanzinnigheid: ’Er was geen markt voor.’ Men had het natuurlijk moeten afkeuren, omdat het niet werkt.

Placebo-effect

Toen ik net mijn elektrische fiets had, was ik daar erg blij mee. Een gevoel van euforie bekroop mij: ‘Wat fietst dit heerlijk licht.’ Stelt u zich eens voor: Faber, dik tevreden. Maar ik had stom genoeg de werking van de knopjes niet uitgezocht. Tijdens het fietsen dacht ik dat hij aan stond, maar dat was helemaal niet zo. Ik had mijzelf compleet voor de gek gehouden. Behoorlijk dom, maar het gebeurde mij wel. Met medicijnen gebeurt het zelfs zo vaak, dat er een term voor is bedacht: het placebo-effect. Je dient een pilletje toe waar niks in zit, en toch helpt het.

Om dit soort zelfmisleiding te voorkomen, voeren wetenschapppers medicijnenonderzoek ‘dubbelblind’ uit: als ze kijken wat een stof doet bij een groep proefpersonen, dienen ze de helft van de proevers een nepmiddel toe. De patiënt noch de behandelaar weten of ze het werkzaam geachte medicijn of een nepmiddel krijgen toegediend. Het is een simpele doch doeltreffende truc om alléén de werkzaamheid van het medicijn te testen. Niet dubbelblind onderzocht? In de prullenbak ermee!

Onwetend

Als de behandeling wél dubbelblind is onderzocht en de werkzaamheid daarmee niet aangetoond, dan luidt de conclusie onvermijdelijk: onzin, ook in de prullenbak (het medicijn, niet het onderzoek). En dat is precies wat er is gebeurd met alternatieve geneeswijzen als homeopathie, voetzoolreflexologie, shiatsu en acupunctuur. Ze zijn dubbelblind onderzocht en bleken niet te werken. Als je dan toch een opleiding hierin wilt starten, ben je óf onwetend óf je neemt het niet zo nauw met de waarheid en laat commerciële belangen prevaleren boven kwaliteit. Geen van beide opties passen een HBO-instituut als de Haagse Hogeschool. ‘Geen markt voor’… kom op zeg!