Buikspieren

Posted by on Jul 3, 2012 in Blog Herre Faber | No Comments

‘Met deze oefening, de sit-up, oefent u de bovenste buikspieren en deze, de leg-raise, is voor de onderste buikspieren’. Een dergelijke braaksel van woorden kan zomaar over u worden uitgestort door een trainer in de sportschool. U gaat dus braaf tien keer van lig naar zit (de sit-ups) en u tilt in ruglig ook tien keer de gestrekte benen op (de leg-raises), want u wilt tenslotte niet een stukje spier vergeten! Dit is larie, kletskoek en apekool. In de praktijk maakt het voor de ontwikkeling van uw buikspieren allemaal maar weinig uit, maar ik kan gewoon niet tegen onzinverklaringen!

Evenzo, een verkoudheid houd je toch niet tegen, ook als je weet dat het door een virus komt en niets met kou of tocht heeft te maken. Desalniettemin vind ik het toch prettig om de juiste verklaring te weten. Bovendien scheelt het me een schuldgevoel als ik weet dat het niet komt doordat ik mijn sjaal niet heb omgedaan.

Touwtjes

Uw (rechte) buikspieren gedragen zich als een soort in lengte verstelbare touwtjes die uw ribben naar uw bekken trekken en vica versa. ‘Bovenste en onderste buikspieren’ kunnen we vertalen als ‘bovenste en onderste deel’ van het touwtje. Stelt u zich een touw voor aan het plafond met een gewicht onderaan. Het bovenste deel van het touwtje verkort vijf centimeter. Daardoor stijgt het gewicht ook vijf centimeter. Herhaal het gedachte-experiment, maar nu verkort het onderste deel van het touwtje vijf centimeter. De verplaatsing van het gewicht is identiek. De sportschooltrainer verkoopt onzin!

Incompleetheidsschuldgevoel

Hoe zit het met de kracht? Iedere ingenieur zal u vertellen dat de trekkracht in een liftkabel in de gehele lengterichting van de kabel, van boven tot onder, exact hetzelfde is. Nou ja, er is een piepklein maar volkomen verwaarloosbaar verschil vanwege het eigen gewicht van de kabel. Bij spieren is dit verschil nog verwaarloosbaarderderder dan bij liftkabels. U traint bij beide oefeningen gewoon de gehele buikspier van onder tot boven in gelijke mate. En dat is toch wel handig om te weten, want misschien vindt u sit-ups wel leuker dan leg-raises. Kunt u dus gewoon doen zonder incompleetheidsschuldgevoel. Gaat u uw trainer overtuigen? Vergeet het maar, sport en dogma zijn elkaars beste vrienden. Misschien moeten we bij Bewegingstechnologie eens een nascholingscursus voor trainers beginnen.