BT Next 2013: sprekers

Posted by on Nov 5, 2013 in Alumni activiteit | No Comments

 Over twee weken is het zover BT Next 2013. Er zijn drie sprekers: Bernadet van Os, Chris Riezebos en Manon Kessels. Alledrie behandelen ze een ander onderwerp, dit zijn hun onderwerpen:

 Bernadet van Os: Van BT-er tot prestatietechnoloog. Binnen NOC*NSF richt ik mij binnen de nationale topsport programma’s tot het inzetten van technologie ter ondersteuning van de sport. Hoe helpen wij de teams op het hoogste niveau te trainen en hun prestaties te analyseren. Welke rol speelt NOC*NSF hierin en hoe kan ik in de rol als embedded scientist extra ondersteuning geven in een ploeg die zich voorbereidt op de Olympische winterspelen. Denk hierbij aan video feedback, techniek analyses, tactiek analyses en fysiologische monitoring om straks optimaal te presteren.

 

Chris Riezebos: Klinische Video-/Foto Analyse In de fysiotherapie wordt het objectief meten van houdingen en bewegingen weinig toegepast. Veel gebeurt “op het oog”. Soms wordt een meting gedaan met b.v. een rolmaat (beenlengten) of een gradenboog (gewrichtshoeken). Het nadeel hiervan is dat deze metingen “vluchtig”zijn. Wat resteert is een getal. De wijze waarop is gemeten, is niet meer te achterhalen. Met name voor het bepalen van het verloop van de behandeling (is er vooruitgang, achteruitgang of geen verandering) kan gebruik gemaakt worden van video-/foto registratie. De toepassing hiervan moet zo laagdrempelig mogelijk zijn. Gebruik wordt gemaakt van een relatief eenvoudige camera met high-speed mogelijkheid, het freeware programma Kinovea en een aantal dedicated Excel programma’s. In deze voordracht worden een aantal mogelijkheden van dit soort metingen besproken. Aan bod komen: de Schober meting (lenigheid van de wervelkolom), het Windlass mechanisme (lenigheid van de middenvoet in het gewricht van Chopart en Lis-Franc), rotaties in het heupgewricht, de Five Times Sit To Stand test, asymmetrie van het gaan en de analyse van de spronghoogte. Suggesties uit het publiek voor verbetering van deze meetmethoden, worden zeer op prijs gesteld.

 

Manon Kessels:  De effectiviteit van enkel-voetortheses (EVO’s) is afhankelijk van het afstemmen (tuning) van ortheses. Tuning is het aanpassen van de EVO schoen combinatie gericht op het optimaliseren van de uitlijning van de grondreactiekracht om de kinematica en kinetica van het onderbeen tijdens het lopen te normaliseren. Analyse van de kinematica en kinetica is uitgebreid en kost veel tijd. Een duidelijke parameter, die makkelijk gemeten kan worden en die de kinematica en kinetica kan controleren, zou de hoeveelheid tijd voor het afstemmen van de EVO schoen combinatie kunnen verminderen. Een parameter die gebruikt zou kunnen worden is de ‘Shank Angle to Vertical’ (SAV); de hoek tussen het onderbeen en verticaal in het sagittale vlak. In dit onderzoek is gekeken of de SAV als controle parameter kan dienen in het afstemmen van EVO schoen combinaties.