Boerenverstand

Posted by on Mrt 1, 2014 in Blog Herre Faber | No Comments

Van sommige dingen denk je weleens: ‘Dat zie je toch aankomen?’ Het vliegveld van San Francisco heeft twee elkaar kruisende start/landingsbanen… Dat moet toch een keer misgaan, dat kun je van tevoren verzinnen. Maar soms is iets niet te voorzien. Computervirussen bijvoorbeeld. Ik kan mij nog herinneren dat je bij het politiebureau (!) een floppydisk kon halen met het eerste antivirus programma ooit.

Nu lijkt het ongelooflijk, maar tot die tijd had niemand bedacht of voorzien dat één of andere gek een zichzelf replicerend destructief computerprogramma zou maken om andere mensen te pesten. Tot die tijd was dat gewoon ondenkbaar.

Bloedvergieten

Over ‘dat-zie-je-toch-aankomen’ gesproken… uit een recent proefschrift blijkt dat het aantal keelontstekingen nauwelijks wordt beïnvloed door het knippen van de keelamandelen. Maar in de jaren zeventig was het heel gewoon om bij de minste geringste keelontsteking of zelfs ‘uit voorzorg’ de amandelen bij kleine kinderen uit hun keel te rukken. Een toevallig passerende vampier zou hebben gesmuld van het bloedvergieten dat werd aangericht. Tegenwoordig is men daar een stuk voorzichtiger mee, omdat de meeste van deze operaties dus totaal niet het beoogde effect hebben.

Valt dit nu in de ‘dat hadden we niet kunnen verwachten’ of in de ‘dat zie je toch aankomen’-categorie? Wat mij betreft de laatste. Ook in de jaren zeventig wist men het al: de amandelen hebben een functie bij de afweer van ziekten. Deze mooie gecompliceerde doelgerichte organen zijn constant in gevecht met ziektekiemen en in dat proces zwellen ze wel eens op en worden daarbij rood en pijnlijk. Maar waarom kom je dan op het idee om ze weg te knippen als je weet dat ze voor de afweer zijn? Echt on-be-grij-pe-lijk.

Louis

Volgens dat proefschrift is er ook geen negatief effect, gelukkig maar. Maar het netto resultaat blijft dat je iemand een wond in zijn keel bezorgt… Toch ben ik eerlijk gezegd wel benieuwd als je wat breder kijkt dan alleen keel-, neus- en oorontstekingen. Welke ziektekiemen piepen er bij geknipte amandelen tussendoor die ziekten veroorzaken waar we nu niet naar kijken?

Door deze overpeinzingen voel ik mij verbonden met de grote Louis van Gaal: ‘Ben ik nou degene die zo slim is, of zijn die KNO-artsen zo dom?’ Het zal het laatste wel zijn.