Ambitie

Posted by on Mei 13, 2017 in Blog Herre Faber | No Comments

Als jongetje van acht was ik verslingerd aan mijn ‘hoe wat waarom’-boeken. Daarin werden allerlei wetenschappelijke en technologische zaken voor kinderen uitgelegd.De maanlandingen had ik net niet bewust meegemaakt, ik was ruim één jaar oud toen Neil Armstrong en Buzz Aldrin hun heldendaad verrichtten. Maar het optimisme en de ambitie van die tijd sidderden na in deze boeken. Het boek over de maan vermeldde dat er over tien jaar een permanent bemande maanbasis zou zijn. Toen daar vijftien jaar later nog niet eens een begin mee was gemaakt, begon ik mij af te vragen of ik misschien in de maling was genomen.

Het bleek dat de werkelijke reden voor de maanlanding een ordinair machtsvertoon was geweest in een zielig wedstrijdje tussen twee landen om te laten zien wie de grootste had. Maar één ding moet je ze nageven, die Amerikanen. Ze hadden wel ambitie in de jaren zestig.

Planetoïdengordel
En hoe zit dat nu met die ambitie? Ik moet altijd een beetje mismoedig grinniken als ik politici en bestuurders hoor ouwehoeren over ambitie. Stel dat we werkelijk het soort ambitie van de jaren zestig zouden hebben. Wat zou dat behelzen?

Nou, onder andere dat we nu elektriciteit uit de muur zouden krijgen, opgewekt door schone en veilige kernfusie. Het zou betekenen dat we nu een basis op de maan zouden hebben om Helium-3 te delven voor die kernfusie. Het zou betekenen dat er een wereldwijd netwerk zou zijn om iedereen van zoet water te voorzien. Opwindende projecten als de kolonisering van Mars en mijnbouw in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter zouden nu al zijn gestart.

In plaats daarvan lijkt het wel alsof we ons als mensheid terug hebben getrokken, zoals een bloem die op een mooie winterdag ontluikt om er ontzet achter te komen dat het nog geen lente is en maar weer terug in zijn schulp kruipt.

Elon Musk
Maar ik blijf optimistisch. Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX, is bezig met historische projecten. Als de NASA het dan niet doet, wil hij zo snel mogelijk Mars koloniseren en hij handelt daar ook naar. Geen woorden maar daden. Als er maar genoeg meisjes en jongetjes van acht de geest krijgen en hun ambitie verwezenlijken, wie weet ontstaat er dan wat moois.