Als ik in Pechtold’s schoenen stond

Posted by on Mrt 11, 2017 in Blog Herre Faber | No Comments

In het verleden heb ik samen met het politieke establishment gezegd dat groepen als IS en al-Qaeda niets met de Islam te maken hebben. Dat heb ik gezegd, omdat ik bang was, door die link wél te leggen, moslims juist in de richting van die groepen te jagen. Dit was een vergissing.

Wij allemaal, moslims en niet-moslims, moeten ons verzetten tegen aanvallen op minderheden, andersdenkenden, vrouwenrechten, homorechten en vrijheid van meningsuiting. Wie het daar niet mee eens is, zou ik vriendelijk willen vragen op te pleuren. Maar de moslims die óók voor een vrije samenleving zijn, sluit ik in mijn armen. En zij lopen heus niet bij het minste of geringste over naar IS.

Eén ding is onmiskenbaar: de Islam is heel hard aan een reformatie toe. Rellen met doden door cartoons, gevangenisstraf omdat je je teddybeer Mohammed noemt of eerwraak: deze dingen zijn niet acceptabel. Moslims in de hele wereld die van hun vrijheid genieten, moeten dat toch ook vinden. Zij zijn de frontlinie in de verdediging tegen dit kwaad en wij moeten hen daarin steunen.

We moeten niet bang zijn dat ze door kritiek op de Islam naar IS vluchten. Aan dat soort lieden hebben we sowieso niets. Als u een minister-president wilt die dit probleem benoemt en verschillende goedwillende groepen samenbrengt om de Islam om te vormen tot een goedaardige religie, stem dan op mij. Als u de grenzen open wilt zetten voor seculiere moslims die actief een front vormen tegen die kwaadaardige vorm van Islam, dan ben ik uw man. Maar dat betekent wel het volgende: niemand komt dit land in zonder een fatsoenlijke screening!

Niet op zijn Wilderiaans de grenzen dicht, maar op zijn Pechtolds de grenzen selectief dicht. Laat alleen nieuwkomers binnen die ons helpen in onze strijd tegen de islamitisch geïnspireerde geweldspiraal. Laten we wel realistisch blijven. Grenzen zijn niet waterdicht en verkiezingsbeloftes al helemaal niet. Maar als u een combinatie van medemenselijkheid en veiligheid belangrijk vindt, dan weet u wat u moet doen.